Hírek

Talajlazító használata egyéb munkagéppel együtt


A Quivogne széles talajlazító kínálata megoldást jelent a 60 LE-től a 600 LE-s erőgépekig. A palettán megtalálható a szőlészetek részére ajánlott 1-2 késes lazítók, a hagyományos talajművelésben elterjedt függesztett kétsoros mélylazítók, valamint a legnagyobb gazdaságok gumihevederes traktorai mögé ajánlott vontatott kivitelű középmély lazító.

A mostani rövid cikkünkben kettő darab, hazánkban kevésbé ismert típust és a felhasználási lehetőségeit mutatjuk be. Ezek a Quivogne SCD és a SUBEVO fantázianévre hallgató talajlazítók.

A legfontosabb jellemzőik és a hagyományostól eltérő felépítésük, hogy leginkább egyéb munkagép előtt kapcsoltan, mint például vetőgép, tárcsa, forgóborona vagy akár eke ajánlottak. Használati előnyük abból fakad, hogy egyrészt egyfajta traktorkerék nyomlazítóként szolgálnak, másrészt fellazítják a talajt a kapcsolt gép előtt megkönnyítve annak munkáját. Mindezt persze a fő feladat, a károsan tömörödött talajréteg áttörése mellett. A talajlazító kombinációban történő használatával a talajra gyakorolt pozitív hatás mellett üzemanyagot és időt is megspórolhatunk.

A vázfelépítés alapja mindkettő gépnél egy igen erős, egysoros központi gerendely, amelyre hátsó KAT II. vagy III. függesztőkarok szereltek. Így könnyen kapcsolható gyakorlatilag bármilyen szabványos mérettel rendelkező függesztett vagy vontatott munkagép. A kiegészítő hátsó hidraulika munkahengerrel pedig összehangolható és működtethető a hátsó eszköz.

A munkagép kapcsolatnál alap, hogy a talajlazítók vázának bírnia kell a kapcsolt munkagép okozta extra terhelést. A „kisebb” SCD esetében 200×100 mm-es főtartóra szereltek a lazító kések úgy, hogy a hátsó gép akár kardán hajtással is rendelkezhet – például forgóborona esetére. A váz magassága 90 cm, ami megfelelő átömlési keresztmetszetet nyújt nagyobb szármaradvány esetén is. Az SCD elérhető 3 és 4 méteres munkaszélességben, 4-6-8 késsel szerelve.

A nagyobb családtag a SUBEVO csak összecsukható kivitelben készül a legnagyobb igénybevételre. Elérhető 4 – 5 – 6 méter munkaszélességben, 6 – 10 késes kiszerelésben. A SUBEVO esetében a központi tartó már 200×200 mm-es, a vázmagasság pedig 90 cm. A lazító összecsukható 3 méteres szállítási szélessége. Igen jól használható nehéztárcsák, kultivátorok, vagy akár vetőgépek előtt is kapcsoltan. A lazító kések több kialakításban készülnek, elérhető a hagyományos egyenes kés mellett az oldalra vagy előre ível típus is. A késbiztosítás alaphelyzetben nyírócsavaros megoldású, de kérésre szereljük ezeket a lazítókat is Non-Stop hidraulikus késbiztosítással.

SUBEVO hátsó függesztéssel SUBEVO a nagyobb igénybevételre

 

A most említett lazítók fő feladata a kombinált alkalmazás, de természetesen szólóban is vagy hagyományosan támasztó hengerrel is kitűnően alkalmazható.





VISSZA