Hírek

Tandem ékgyűrűs henger vagy kétsoros tüskés henger?


A talajlazító választásnál sokan sokféle szempontot vizsgálnak. Ilyen például a vázszerkezet, a vázmagasság, a lezáró henger és a kiegészítő lehetőségek listája.

Beruházás előtt fontos megnézni a kiszemelt lazítónál, hogy mennyire erős kivitelű, hiszen lehet 5 késes lazítót 150 és 350 LE-s traktor után is ajánlani. Normális esetben az adott kereskedő nem ugyanazt a gépet ajánlja ehhez a kettő erőgép kategóriához, mert akkor az egyiknél komoly problémák merülnének fel. Nálunk az SSDR lazítók 6 csoportba vannak sorolva, így Ön biztosan tud megfelelően robusztus lazítót választani.

Fontos kérdés a vázmagasság, így az átömlési keresztmetszet. Néhány gyártó úgy ajánlja a lazítót, hogy milyen mélyen lehet vele dolgozni. Ez az adat kissé félrevezető, hiszen 80 cm-es vázmagasságnál is lehet (elméletileg) 55 cm munkamélységet elérni, de nagy az esélye az eltömődésnek. Nem mindegy, hogy ha 50-55 cm mélyen dolgozunk, akkor még mekkora szabad rész van a vázig. 30 vagy 50 vagy 65cm? A Quivogne SSDR S lazító vázmagassága például 80 cm, az SSDR XL már 95, míg a BIG már 115 cm vázmagassággal rendelkezik.

John deere new holland

 

Nagyon fontos kérdés a talajlazítóknál a lezáró henger. Lehet akármilyen geometriájú a kés, akármilyen elrendezésű a keret, ha a felszín lezárása nem optimális, akkor a lazítással sok vizet tudunk a talajból elveszíteni és több lesz a kár, mint a haszon. A Quivogne SSDR lazítók felszerelhetők tandem ékgyűrűs hengerrel. A kettő sorba elrendezett, egymást átfedéssel tisztító hengerek sokkal jobb felszínlezárást tesznek lehetővé, mint a hagyományos tüskés henger. A kialakított felszín mentes a nagy hantoktól, egyenletesen lezárt, amely csökkenti a nedvesség vesztés. Az egyenletes felszín további előnye, hogy a következő munkamenet során a traktor és munkagép kevésbé pattog be, nagyobb munkatempó érhető el.

A legutóbbi bemutatónk alkalmával egymás mellett dolgozott a kétsoros tüskéshenger és a tandem ékgyűrűs hengerral szerelt lazító. A felszínen egyértelműen látható az ékgyűrűs henger jobb lezárása:

 

 

VISSZA